Как да поддържаме добро здраве на автомобила си

Съвети от T-Auto.BG – онлайн магазин за нови авточасти

Vector Car Spares Concept with Disk Brake

Поддръжката на добро здраве на автомобила е от изключителна важност за неговата безпроблемна експлоатация и за Вашата безопасност на пътя. Кои са основните точки, към които да се насочите при периодичните проверки на състоянието и на какво да обръщате внимание, ще разберем от съветите на T-Auto.BG – онлайн магазин за нови авточасти.

Акумулатор

Както знаем, сърцето на един автомобил е неговият двигател, но той не би могъл да функционира без надежден акумулатор, който да подава стабилен заряд при неговото запалване. Ето защо е важно да обслужваме правилно батерията и да я поддържаме в отлично състояние. Нека Ви дадем основни съвети относно правилната грижа и как да удължите живота му.

Ако възнамерявате да не използвате дълго време колата си е редно да премахнете акумулатора и да го съхранявате на проветриво, сухо и тъмно място. Ако той е с електролит, проверете неговото ниво. То трябва да е с плътност от 26 г/см. Изваждането на елемента се прави в следната последователност: първо се сваля отрицателната клема, а после и положителната. Така със сигурност ще избегнете евентуално късо съединение. Добър избор е на всеки три месеца батерията да се зарежда на 100%.

Свещи

Въпреки миниатюрните си размери, свещите са важен компонент от запалителната система на автомобила и ако те не функционират правилно, то няма да можете да запалите и да потеглите на път.

Обикновено, експлоатационния срок на подобна част е около 20 хил. километра, но при добра поддръжка, тя ще издържи и до 35 хил. км. Това лесно може да бъде постигнато, чрез периодичното почистване на клемите с фина шкурка. Ако пътуванията с колата Ви са всекидневни и дълги, то експертите препоръчват почистването да се извършва на 10 хил. км. Ако годишно изминавате 15-20 хил. км., то тогава подобен процес е нужно да се прави два пъти в годината.

Масло

Маслото е “кръвта” на колата Ви! То се грижи за минималното износване на движещите се и триещи части в отделните механизми на двигателя и изисква периодичната му подмяна, за да удължите експлоатационния срок на превозното си средство. Ето някои съвети в тази посока от наша страна.

За препоръките на производителя, трябва да прегледате съответното ръководство, където следва да е посочена подобна информация. Интензивността на подмяната обаче зависи и от начина, по който експлоатирате машината. Най-често се препоръчва смяната на смазочната течност да се извършва на всеки 10 000 км. Не пропускайте с процедурата по смяната на смазочния материал да поставите и нов маслен филтър.

Филтри

В съвременните моторни превозни средства се използват два основни вида, а именно маслени и въздушни. Те са нужни, както за отличното здраве на железният Ви “кон”, така и за Вашето и на пасажерите. Тяхното предназначение е да задържат в себе си вредните постъпващи отвън или от съответната течност вещества, спестявайки Ви бъдещи проблеми и разходи:

  • маслен: той се сменя заедно с маслото на всеки 10-15 хиб. километра;
  • въздушен: поставя се според препоръките на производителя. При шофиране обаче в прашни и замърсени райони, се изисква и по-честа подмяна. Ако процедурата не се направи на време, има вероятност да повредите двигателя;
  • горивен: тук има два вида, а именно магистрален и потопяем. С оглед на високата степен на замърсеност на горивата днес, то логично следва, че смяната им се извършва по-често. Производителите съветват да се прави на 20-25 хил. км;
  • за сажди: използвани само при дизелите, те трябва да отговарят на Euro-5 стандарта и по-високи. Предназначението им е да улавят натрупалите се сажди и прахови частици при отработените газове.

Гуми

Те се сменят при достигане на дълбочина на протектора до 1,6 мм при летните и 4 мм при зимните гуми. Измерването става както чрез специален уред за целта, така и с подръчни материали, като монета от 1 лев например. При поставяне в средната част на протектора, ако жълтата ивица не се скрива в канала, то значи е време да поставите нови гуми.

Ако при извършването на някои от описаните по-горе действия изпитвате затруднения или нямате нужното оборудване за целта, заповядайте в наш сервизен център в цялата страна или онлайн на T-Auto.BG и нашите специалисти ще се заемат със задачата. При каквито и да е проблеми с поддръжката на моторното превозно средство, доверете ни се и ние ще направим пътуването Ви едно по-приятно и безпроблемно положително преживяване. Очакваме Ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>