Затреляха момче заради кражба на желязо

При опит за кражба на старо желязо от депо за скрап в квартал „Подуяне” в град София са застреляли 17-годишно момче от ромски произход заради около 5 килограма желязо. Приятеля на убитото момче е с тежки рани по краката, и е опериран в болницата „Пирогов” . След случилото осведомили майката на убитото момче и тя припаднала на няколко пъти. Брата и бащата отишли пред депото в Подуяне и се прегърнали и започнали на плачат. В същото време множество роми бяха обградили депото за вторични суровини, откъдето всекидневно крали стари железа. Голяма част от недоволните ромите за да излеят събрания гняв в себе си започнаха да обстрелват с камъни пазачите и полицаите които бяха се събрали в пункта.

17-годишно момче беше убито, а негов другар тежко ранен с много сачми в крака си при опит за кражба на стари железа в пункт за вторични суровини в столичния квартал „Подуяне”. Всичко се е развило на 02.03.2013 година около 12:00 часа. Крадците са били 4 непълнолетни момчета, те проникват в депо охранявано от частни охранители. Ромите прониквали почти всеки ден в депото, по този начин те изразявали недоволство за премахването преди години ЖП гара, като на нейно място отворили депото. Главно се крадяли старите болтовете от железопътните релси, както и доста други железа, като всичко се предавало в депата от съседните квартали в София. На фаталната дата тинейджърите които били комшии, решили на направят поредния удар от пункта в квартала. Към обяд обяд обаче се чули няколко изстрела от депото. Няколко минути след изстрелите, двете момчета които се измъкнали без драскотина дотичали при майката на Жабата (убитото момче) за да съобщят, че са убили приятеля им. След като разказали цялата история на майката, жената се обадила на съпруга и сина си и тримата заедно тръгнали към местопрестъплението. Когато пристигнала цялата фамилия, вече от полицията бяха изпратили няколко патрула и те ни казаха, че няма жертви, а само едно ранено момче. Когато брата на убития видял раненото момче той му казал че брат му е мъртъв и му показал къде са скрили тялото на брат му.

Тялото на Жабата било под един стар бор точно до релсите където са го застреляли. Майката твърдяла, че момчето било улучено в десятката. Брата разказва, че е имало дупка на челото на брат му и от главата на долу целия е бил в кръв. Той не можеше да си представи, че заради пет кг. железа са простреляли малкото му братче. Според него убициите не били хора, той беше видял трупа и от шок плачеше постоянно. За около два часа цялата махала вече беше разбрала за убитото момче и пред вратите на депото се бяха събрали над 100 души. През цялото време родителите на жертвата обикаляха нервно и от време на време изпадаха в несвяст заради смъртта на детето си. Ръката на бащата беше цялата в кръв, а близките и роднините му разправяха, че органите на реда са прилагали насилие, защото е искал да види трупа на сина си, а те изобщо не са го допуснали до него. Според полицаите, бащата като разбрал за случая започнал да удря с гняв по металната ограда на пункта.

Голяма част от събралите се роми изразяваха голямо недоволство срещу охраната на пункта за скрап. Един от гражданите на квартала Антон Добрев разказваше, че за минимални суми между 10 и 30лв охранителите са разрешавали на ромите в тяхно присъствие да изнасят вторични суровини. Историята беше, разказа няколко пъти от различни граждани на квартала. Охранители, не само взимали такса за вход, а карали и децата да им носят алкохол, цигари и различни напитки. Като се направи една равносметка става ясно, че като си платиш, може да изнасяш, но ако не платиш ще те стрелят. Една жена пак от същия квартал разказа, че си направила специална количка, защото като си заплати таксата вход понякога си тръгвала с около 300 килограма желязо. Това не е бил първия случай за стрелба в това депо. Собственика на пункта разказа че от шест месеца охранителите били всички с газови пистолети.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *