Скрапът на Запад – нов автомобил у нас

Открай време извъртаме поглед към Запада, когато стане въпрос за нещо значимо, нещо, което навлиза в живота на хората с ускорени темпове. Тези събития не просто се утвърждават в нашето ежедневие, но и придобиват глобален характер. Такъв пример са културните течения, най- вече Възраждането, развитието на научно техническия прогрес и създаването на уреди, които да улеснят нашия живот- коли, компютри, мобилни телефони и много други. Тук смятам да наблегнем малко повече на интереса, който нашенци проявяват към европейските возила, най- вече на изкупуването на коли втора ръка от чужбина и в частност как колите за скрап на запад се превръщат в новите автомобили на българите.

Дейността със скрап на западПоради ниския стандарт на живот в страната, нашенецът все по- често се спира на някое возило second hand, когато става въпрос за внос от чужбина. И е напълно нормално – евтини са. А това е едно от най- големите предимства, що се отнася до хора, неразполагащи с кой знае колко средства. Замисляли ли сте се, обаче защо повечето коли втора ръка в чужбина, са толкова евтини? Все пак това са коли, а не велосипеди.

Доста честа практика в чужбина, най- вече в Германия, е продаването на употребявани коли на страшно ниски цени. Това е така, защото там законите и изискванията за изправност на превозните средства по пътищата са много високи и след определен срок от време, шофьорите са длъжни да сменят автомобила с по- нов, тъй като този поради възрастта си не гарантира сигурност на пътя. Колите, които се налага да се спрат от движение са наистина запазени, но санкциите, които се налагат при употребата им са огромни и ето защо немците се принуждават да се отърват от тях. Заедно с това те са длъжни да поемат ангажимента за отстраняването им. И тъй като возилата са сравнително стабилни, а евентуално предаване за скрап би им излязло загуба на време и пари, те просто ги продават на безценица, а разбира се, българинът не би пропуснал такъв „златен шанс“. И ето как немският скрап се превръща в новия автомобил на нашенеца.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *