Проблемите при разделно събиране на отпадъци

Преди известно време се появиха шарените контейнери за отпадъци и медиите и пресата бяха заляни от реклами за тяхното използване. Основната цел беше всяко домакинство да разделя боклука си на хартия и пластмаса, стъкло и метали. Отначало хората бяха объркани, защото се спекулираше, че неспазващите тази наредба ги чакат солени глоби. Хората се понаучиха кое къде да хвърлят, въпреки че някои кошове бяха само оцветени, но не и надписани за тези, които не знаят какво да сложат в зеления, синия или жълтия контейнер.

Измина време, понаучихме се, събирахме разделно с мисълта, че така улесняваме обработката на отпадъците ни. Оказа се обаче, че това далеч не е така и всъщност полза от целия наш труд, както и изхарчените финансови средства за нови боклукчийски кофи няма. Истината е, че дори и да си играете цял ден да разделяте използваните опаковки те отиват всички на едно и също място без никакво значение дали е стъкло, хартия, пластмаса или метал.

Бунището се явява уютен дом за всичко, що влезе в кошовете и контейнерите. Вие очаквате тяхното рециклиране и обработка, специализирана в зависимост от съдържанието. Най – добрият случай е просто това, което сте отделили да бъде изгорено „разделно”, но не се надявайте особено. Главният проблем за нереализирането на тази принципно добра идея е, че у нас няма създадени ефективни системи за управление на отпадъците, камо ли за тяхното разделно обработване. Поради този тъжен факт, разделното изхвърляне на отпадъци се обезсмисля напълно. В развитите страни положението е далеч по – добре, както можете сами да се досетите.

Според данни от Европейския съюз до 2020г. и у нас трябва да бъдат изградени такива системи. Въпросът е откъде ще бъдат намерени необходимите средства, тъй като те се изчисляват на няколко милиона лева. Ако не можем да рециклираме ефективно битовите отпадъци ни очакват сериозни глоби.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *