Производителите на напитки с политика за повече рециклиране

Рециклиране на бутилкиЕдна от сферите, с най – много изхвърлени отпадъци е тази на производството. Независимо какво създават тези фирми и предприятие изхвърлят големи количества отпадъци, които влияят на околната среда и атмосферата. У нас все още няма въведени закони, които да защитават природата така ефективно, както в останалите страни от Европейския съюз. Някои от фирмите, целящи се към по – голям успех и реализация на вътрешния и на външния пазар предпочитат да инвестират финансови средства в пречиствателни станции и да ограничат изхвърлените от тях отпадъци. Но колко реално са тези отличници? Не, много.

На официална конференция, производителите на някои от най – известните напитки в света съобщиха, че за вбъдеще ще заложат на политика, увеличаваща количество рециклирани опаковки и бутилки. Индустрията е загрижена за околната среда и в изявлението, което беше изнесено един от изпълнителните директори заяви: „ Нашите продукти се пласират изключително добре на пазара и наша отговорност е да рециклираме отпадъците, които се създават след използването на продуктите ни. Желаем да помогнем на еко каузата, която е завладяла света, защото правейки го, ние ще спомогнем за едно по – чисто и светло бъдеще на всички нас.” Еко защитниците са доволни от решението, което са взели известните марки напитки, тъй като всяка помощ е от значение. „Радваме се, че най – сетне и големите индустрии мислят за обикновения човек и неговото здраве, освен всичко друго ще се помогне на околната среда с преработването на отпадъците. Трябва всички ние да работим заедно, тъй като проблема се задълбочава, за съжаление. Всеки, който желае да ни съдейства е добре дошъл, независимо дали това е обикновен човек като нас  или директор на световно известна компания”.

В миналото големите компания ясно се обявиха против рециклирането на каквито и да са отпадъци, но днес това е процес, който все повече набира скорост и скоро ще стане естествена част от нашия живот. В САЩ се рециклират до 70% от бутилките и тенденцията е този процент да се увеличава. В останалите страни процентът е значително по – малък – около 30%, а положението у нас е просто трагично. До края на 2020г. България ще трябва да е в състояние да рециклира минимум 50% от всички битови отпадъци. Дали ще успее, тъй като са нужни милиони левове за изграждането за специализирани депа за тяхното съхранение и обработване.

Все повече и повече компаниите и здравните органи си съдейтсват с една обща цел – създаване на депозитна система, чрез която ще се увеличи процента на рециклиране. Специална комисия оценява фирмите по следните критерии:

  • Намалали ли са материалите за производство на нови опаковки и доколко;
  • Дали се използват повторно рециклирани материали;
  • Дали участват в програми за рециклиране на отпадъци;
  • Доколко са постигнати целите, свързани с преработката на отпадъците;

Анализите стигнаха до определени резултати. Фирмата, която използва най – много рециклиран собствен материал  е Coca –Cola, a тази, с най –малко според направените проучвания е Pepsi. Най – лошото е, че има фирми, които изобщо не желаят да подобряват нещо, относно политиката си за рециклиране. Те нито рециклират, нито ще почнат в бъдеще да преработват отпадъците си.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *