Пластмасите – опасност за… океаните и живите организми в тях

Едни от основните замърсители на планетата са пластмасите. Доскоро считани, че имат неутрално въздействие те бързо и лесно завладяха различните сфери на производство и станаха основен материал. Според последните проучвания пластмасата е основният замърсител на моретата и океаните. Хората изхвърлят най – различни боклуци, именно там и с течение на времето отровните вещества, освобождавани от пластмасата оказват влияние както на качеството на водата, така и на популацията на живите организми. Учените са остановили, че химикалите, отделяни от пластмасата не се срещат в нормално състояние в природата и точно това е причината да оказват негативно влияние върху растежа на морските организми.

Досега се смяташе, че пластмасите могат да бъдат опасни за водните организми, единствено ако са големи и се блъснат в някоя риба, но поради разтворими отровни вещества, те стават опасни и за самите нас. Проблемът с изхвърляните пластмасови отпадъци се залили през последните години и няма изгледи да намелее. Можете да срещнете боклук, който е на няколко години, колкото и странно да ви звучи. Доказано е, че отпадъците, направени от този материал се разграждат в природата много бавно. Има мнения, че благодарение на постоянната влажна среда на моретата и океаните и на постоянното излагане на слънце, пластмасите по – бързо се усвояват, дори и тези, които се разграждат по – бавно от останалите.

Други твърдят, че досега не са били провеждани такива изследвания, а просто се доказва, че пластмасата се разгражда във водата и я замърсява. Когато се разтваря, се отделя специфично вещество на име бисфенол А, който оказва пагубно действие върху хормоните и вреди сериозно на здравето. Още едно вредно вещество, съдържащо се в пластмасите е стирофомът, който отделя значителни отровни количества във водата, който водят до рак.

Щом пластмасите са толкова опасни, защо не почнат кампании за изчистването им от водните басейни? Добър въпрос, чийто отговор едва ли ще научим скоро. Може би една от причините тази кауза да не се започне, е че ще отнеме прекалено много средства и не се харантира, че след две – три години няма да се получи същото. В крайна сметка дали моретата и океаните, а също реките и които да е водни съоражение ще са замърсени от пластмаса или други материали зависи от нас. Ако ние нехаем към природата, колкото и да се чисти след нас, тя никога няма да е чиста. Трябва да се замислим и да се осъзнаем на време, тъй като както е тръгнало може и да не остане природа, която да чистим.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *