От „за желязо” до „за преработка”

Повечето от нас помнят когато са били малки и са се разхождали я с дядо, я с баба.  Често сме виждали как бездомници или просяци бутат количка, пълна с боклук. Всеки е задавал въпроса „Дядо, защо този човек бута този боклук?”, а в отговор сме получавали „Дава го за желязо”. Да, едва ли сме разбирали много добре какво ще рече това тогава, но с годините и този въпрос се изясни. За хората, които са нямали препитание или професия, която да упражняват събирането на различни боклуци от кошовете е било единственият начин да печелят за прехраната си. Едва ли обаче са знаели, че след години тяхното занимание ще бъде наречено по друг начин.

Преди хората са предавали стари и ненужни материали, направени предимно от желязо и хартия на специализирани пунктове. Днес, ние наричаме въпросните пунктове складове за скрап. Под думата скрап разбирайте всякакъв вид боклук. В повечето случаи обаче това са метални или железни парчета от някогашни машини или сгради. Да, може да ви звучи доста чудновато, то има изоставени построики, голямата част от които са направени именно от желязо. На пазара за скрап желязото е сред най – добре продаваните материали. Причината за това е, че при неговото рециклиране се спестява до 60% от електроенергията, която би била необходима при производството на нови количества. Разбира се, не се спестява само ток, но и други консумативи като вода и допълнителни такива. Докато преди години нямаше толкова модерна техника, с която да се преработват материалите, то сега на пазара се предлагат наистина добри машина. Единственият им минус е, че са изключително скъпи и могат да си ги позволят предимно големите компании, занимаващи се с тази дейност. Друга разлика между преди и сега са и парите, които можете да получите от предаването на такъв материал. След като се промени на няколко пъти валутата, сега можете да продадете някои стар автомобил или бойлер за доста по – добри пари. Поради голямата конкуренция на пазара за скрап се очаква цените на суровините да се увеличат.

Европейската комисия изслезе със становището, че България наред с Румъния, Литва и Латвия са държавите, които рециклират най – малко своя боклук. До 2020г. всички членки на Европейския съюз трябва да рециклират поне половината от битовите си отпадъци. Ако България не изпълни зададените критерии, я очакват големи санкции. Хубавото е, че явно този път не искаме да сме ощетени и правителството се е взело в ръце. Строят се специализирани депа за отпадъците, където ще бъдат складирани и преработвани събраните боклуци от сметищата. На тази процедура ще бъдат подлагани само обществените битови отпадъци и то само тези, събрани от територията на град София, тъй като те са най – много. Очакват се реализирането и на други подобни проекти и в останалите части на страната. И както се подразбира, ако предадете например вашия стар автомобил там, няма да получите никакви пари.

На помощ идват частните пунктове за коли за скрап. Там вие можете да продадете всякакви материали, които могат да се подложат на рециклиране и за тях ще ви бъде платено.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *