Нужно ли е да бъдем отговорни към природата?

Това е един от най-често задаваните въпроси, както по телевизията, така и по радиото, а в крайна сметка нищо по – мащабно. Сигурно ще се запитате „ Е, как така нищо по – мащабно”. Ами така. Ако правителствата на развитите държави наистина бяха загрижени толкова много, можеха веднага да въведат крайни мерки и проблемът с глобалното затопляне и безкрайното замърсяване и унищожаване на вековни гори да бъде един път завинаги решен. Пазете околната среда чистаИстината е, че за да стане това трябва да бъдат затворени хиляди фабрики, произвеждащи всевъзможни неща –  от дезодоранти до горива. Икономиката дори и сега е в криза, а какво би станало тогава… Затова остава и проблемът, който рано или късно ще стане причина за нашето унищожаване. За нас остава кръстопътя дали да чакаме или да направим нещо, за да запазим колкото се може по – дълго околната среда.

Един от най – простите варианти е рециклирането. На този процес се подлагат повечето от заобикалящите ни предмети. Например хартията. Ако имате стари учебници, тетрадки, списания или каквото и да е от сорта, можете да го предадете на предназначените за целта обекти. Можете да бъдете сигурни, че по този начин и вие участвате в благородната кауза. От там хартията преминава през различни фази за рециклиране като крайният продукт е възможността за нейното повторно използване.

Друг важен ресурс, който също е ограничен са металите. Последно време се е отвърдила идеята за предаване на старите и амортизирани коли и други превозни средства за скрап. По този начин се намалява производството на нови метали, като се използват рециклираните такива. Поради непромящите си свойства те могат да бъдат рециклирани безкрайно много пъти. Колите за скрап преминават през редица процеси, докато бъдат рециклирани. Най – общо първо се премахват всички налични течности – масло, гориво и др., за да не се избегне евентуална експлозия. След това се разглобяват частите, които са здрави и биха могли да бъдат използвани като втора употреба. При реализирането на рециклирането в атмосферата не се отделят никакви вредни вещества. Именно затова този процес е предпочитан и  широко навлязал в практиката, а тенденцията е по – обхватното му приложение. За вбъдеще политиката на развитите и развиващите се страни ще бъде насочена към подобряване условията за рециклиране.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *