Bus Rapid Transit – иновацията в обществения транспорт

Автомобилите все повече осигуряват чистота в селата. Но това се дължи най-вече на засилващата се миграция на хората от селото в града, в следствие на което се оказва, че превозните средства в по-малките населени места са значително по-малък брой и няма толкова голям процент на замърсяване от изхвърлените газове. Но за тези, които живеят в градовете, а те не са никак малко,колите може да са сериозен проблем. Знаем, че има конфликт между автомобилите и града. След като регистрационните номера се увеличава, с тях се увеличава и замърсяването и здравословните проблеми, идващи от него. Системите за градски транспорт, които използват комбинация от метро, трамваи, велосипедни и пешеходни пътеки, предлагат най-добрия начин за осигуряване на по-голяма мобилност, ниски транспортни разходи и здравословна градска среда.
Някои от най-иновативните системи – Bus Rapid Transit (BRT) – за обществен транспорт, тези които ориентират хората от колите към автобусите, са разработени в Куритиба, Бразилия и Богота, Колумбия. Изключително успешният методът на тамошни фирми, които използват специални експресни линии за придвижване на хората в града, бързо е приложен в още шест колумбийски града, както и на десетки други места, включително Мексико Сити, Сао Пауло, Ханой, Сеул, Истанбул и Кито. През 2012 година Мексико Сити планира да има готови 10 BRT линии.

Пекин е един от 11-те китайски градове, които са вкарали тази система в експлоатация. В южната част на Китай, Гуанджоу официално откри своя BRT в началото на 2010. Там вече се превозват повече от 800 000 пътници на ден, като очакванията са техният брой да се увеличава. Планира се паралелно с линиите за метрото да бъдат създадени и алеи за велосипеди. Гуанджоу също ще разполага с 5500 места за паркинг за тези, които пътуват с BRT. Много хора там вече използваха услугите на пунктовете за коли за скрап, като предадоха автомобилите си за рециклиране и се насочиха към обществения транспорт.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *