Новата страст на пътя

Авто маняците на пътяПо – запалените авто маниаци знаят, че последен писък на модата в производството на коли сега са еко автомобилите. Те са съчетание както на загрижеността към природата, така и на страстта към високите скорости и безупречния дизайн. Спечелили напълно сърцата на еко застъпниците, еко автомобилите тепърва ще навлизат на голямата сцена. Екологията се превърна не само в наука, но и в начин на живот. Дълбоко притеснени на къде отива планетата и ние заедно с нея, повечето хора решиха напълно да променят живота си именно в тази насока. Причините са няколко, но най – лошото е, че с всяко наше действие ние по някакъв начин вредим на планетата. Прекалено дълго време не обръщахме внимание на нейния зов за помощ и именно затова сега ще трябва да живеем с последствията.
Екологията се отрази върху почти всички сфери – търговия, производство,модата, медицината, образованието, политиката и още много други. Производителите на коли също не останаха поназад в предложенията си как да помогнем на околната среда. Още в далечната 1997 Тойота първа решава да експериментира в ново начинание. Тогава не са били познати до такава степен екологичните проблеми и отначало останалите компании са се осъмнили и даже са се присмяли на идеята. Няколко години по – късно идва и иронията – Тойота е доста напред в иновацията, а конкурентите и се чудят по какъв начин да я настигнат. Тогавашната идея на първенеца е била да направи хибрид – да не се задвижва само от гориво, но и от електроенергия. Ползите са значителни и за природата, и за самите хора. Горивата са природен ресурс, който през последните години значително се намали. Цената му поскъпна, а самото му добиване се превърна в доста опасно начинание. С намаляване на използването му, собственикът ще намали значително разходите си, тъй като необходимото количество за задвижване ще бъде сведено до 1/2 от досегашното. В някои страни има забрана за ползването на стари автомобили и ако не се спрат от движение, шофьорите ще бъдат санкционирани. Това се явява също причина за иновационната идея. Тойота влага милиони в изследването и подобряването на идеята си.
Сега с развиването на екологията и увеличаване на замърсяванията, развитите страни са обърнали сериозно внимание на проблема. Въведени са закони, които подпомагат покупката на еко автомобил. Има значителни облекчения, за хората използващи именно този вид транспорт. В нашата страна нито са чак толкова разпространени, нито пък има специални закони, касаещи тези автомобили. Можем само да се надяваме, че в най – скоро време това ще се промени и ще виждаме все по – вече еко коли по улиците. Най – известните компании вече са представили своите предложения на различни форуми и са пожънали голям успех. Единственият минус на еко автомобилите е скъпата им цена, което затруднява тяхното разпространение, тъй като не всеки може да си ги позволи. След няколко години се очаква тяхната достъпност да се увеличи. Компаниите обещават, че в бъдеще ще произвеждат и други еко превозни средства като автобуси, мотори и дори камиони. Наскоро Тойота обяви, че в момента работи върху създаването на изцяло електрически двигател, така че техните коли да са напълно екологични.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *