Какво е мнението на останалите страни за вторичните суровини?

Оказа се, че както винаги ние българите изоставаме от целия свят в използването и реализирането на новите идеи. Последната, не само иновативна, но и полезна идея, която навлезе у нас в момента е в застой. Става въпрос за колите за скрап. Идеята сама по себе си – да предаваме стария си автомобил на специализирани складове за преработка е отдавна, то тогава хората не знаеха точно какво се случва с любимата им кола. Е, днес обаче картинката е доста по – ясна, тъй като всяка себеуважаваща се компания или фирма ясно и точно е описала всяка своя услуга в сайта си. Освен това, благодарение на сравнително големият брой на фирмите, занимаващи се с този бизнес, клиентите могат да избират между наистина добри конкурентни оферти, като главният фактор, който накланя везните към една или друга компания са парите, които клиента ще получи.

За най – голямо съжаление няма много собственици на коли, които наистина вярват и подкрепят идета, тъй като повечето са скиптично настроени към нея. Едни не вярват, че ще им платят мизерни пари или изобщо няма да им платят, а други просто не искат да се заместват с „този странен бизнес”. Всеки си има своите собствени притеснения относно колите за скрап, но проблемът главно е, че хората не искат да повярват, че нещо смислено може да се направи от техните стари и отдавна излезли от употреба коли.

В останалите страни, или поне в повечето положението е коренно различно. Там хората са свикнали с новите идеи и дори нещо повече, са се научили да се възползват от интересните предложения още докато са нови. Живели цял живот сред нови мисли и изобретения, на жителите на развитите страни им е в пъти по – лесно да се доверят на каквито и да са идеи.

Освен това, основната задача на складовете за коли за скрап е рециклирането на таратайките. Както на всички нас ни е известно, в тях се съдържат големи количества метал и пластмаса. Преработката на тези материали носи след себе си редица преимущества. Най – главното е, че по този начин ще бъдат спестени тонове нови суровини, които както е тръгнало в бъдеще могат да станат ограничени и дори редки. Трябва да се пестят тези ресурси, защото е важно те да достигнат до бъдещите поколения. Друго благоприятно влияние е ограничаване на замърсяванията на въздуха и околната среда. Използват се специални машини и техники, които преработват използваните материали по най – добрия начин и пестят както енергия, така и други допълнителни ресурси, като вода например. В големите европейски градове сериозен проблем е трафика и няма данни той да намалява, дори напротив, проучванията показват, че въпреки кризата на едно семейство се падат вече не по една, а по две коли, което допълнително замърсява въздуха. Много от развитите страни следват закони, защитаващи околната среда. Един такъв пример е забраната на използване на кола, употребявана повече от пет години. Пред собствениците се поставя избора дали да предадат старата си кола за скрап или да я продадат в страна като нашата, където такива забрани няма.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *