Мечтаният автомобил (част 1)

След появата на иновациите животът на хората коренно се промени, дали e за по – добро или може би  за по – лошо ще разберем до няколко години, в зависимост от резултатите. За сега можем единствено да се наслаждаваме на улесненията, които ни предлагат и да се възползваме от тях.
Едно от редицата подобрения, благодарение на технологиите е свързано с една мъжка страст – автомобилите. Благодарение на иновациите и амбициите на определени хора, колите днес са това, което са. Докато в началото са били играчки за богатите, днес те са широко разпространени по целия свят.
Първият автомобил бил просто устроен, но за тогавашното време е бил истинско чудо, което правело това, което му заповядаш. Именно това се харесвало на неговите собственици, те не били ограничени от времето и пространството и като всяко ново нещо, автомобилът бързо събрал редица подръжници. Не били и големи изискванията към изобретението, стигало само да изглежда добре и да се движи по улиците сравнително нормално.  Може би ако беше останал в първоначалния си вид, нямаше да бъде причина за толкова много смъртни случаи по магистралите и улиците, но за това можем само да гадаем.
С годините автомобилът се усъвършенствал. Станал по – надежден, по – бърз, по – изящен. Цената му също се променила и така той станал достъпен за повече негови любители и привърженици. Тъй като основния транспорт тогава бил железопътния, който не се славел с голяма маневреност, хората бързо свикнали с по – удобния и най – вече, че именно с кола можеш да стигнеш до по – недостъпни места. Друг транспортен конкурент, който бил тотално победен от автомобила е бил конят. Животното било използвано дълги години за начин на предвижване от една до друга точка, но с появата на колата било бързо заменено. Причините са сред по – горе изброените плюс тези, че не било нужно „превозното средство” да почива и да се храни.
Първият напълно достъпен автомобил бил конструиран от изобретателя Хенри Форд. Неговото изобретение било вдъхновено от обикновения човек, който също имал нужда да се предвижва по – лесно и удобно. За разлика от днешните автомобили, този на Форд бил изключително просто устроен дори и за времето си. Тъй като бил обикновен и направен от ламарина, не бил и скъп, което го направил най – достъпния автомобил. Това от своя страна довело до използването на първия конвейр и така било създадено първото масово производство на изобретението. Не било нужно използването на квалифицирани работници, поради простия дизайн на продукта, след време благодарение на Форд на всеки пет души се падал по един автомобил.
Но „Ламаринената Лизи”, както бил наречен тогава автомобилът, не била съвсем идеална, дори напротив освен, че транспортирането ставало по – бързо, тя нямала други особени преимущества. За да бъде задвижвана е трябвало да се завърти манивела, която освен, че задействала колата, задействала и колелата, затова шофьорът трябвало да скочи бързо в колата, преди да е потеглила. Друг недостатък били изключително слабите фарове, които за да бъдат използвани е трябвало да се намали предавката. Въпреки недостатъците си „Ламаринената Лизи” била купувана масово заради ниската си цена и заради модата, че по – добре да имаш такава кола, отколкото никаква.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *