Колко еко автомобила има в България?

Автомобилите еко в град СофияСлед като предизвикаха голям шум в света еко автомобилите дойдоха и у нас. За тези, които не са запознати това са най – модерните коли за момента. Характеризират се с това, че не замърсяват толкова околната среда, по – тиши са, удобни и с интересен дизайн. Любопитното е, че те се задвижват от система, която се управлява от ток и дизелов двигател. Дали ще се задвижва по единия или другия начин, се избира автоматично от управляваща система на базата на няколко фактора : дали батерията на колата е достатъчно заредена, по какъв път се движи превозното средство, до каква степен е натоварено, дали кара в градски условия. Освен, че е екологосъобразна новата машина е и умна. Гори значително по – малко от обикновените коли и следователно изхвърля по – малко вредни емисии в атмосферата.
След време се очаква да се реализират и такива коли, които напълно ще щадят природата като не изхвърлят никакви изгорели газове. Очакват се още подобрения по еко колите, ще бъдат изпипани и до най – малките детайли.  Лошото е, че са изключително скъпи и следователно недостъпни за повечето хора.  Докато в останалите развити държави, набират скорост, тук в България тези автомобили са рядко чудо. От около две години и ние можем да се похвалим, че на територията на страната ни се движат тези уникални по рода си автомобили. Както можете да се досетите, от тях се възползват само най – заможните наши съграждани. Но дори и за тях няма да има облекчения, както в другите страни. У нас еко автомобилите са представени от три марки – Тойота, Лексус и Хонда, а общият техен брой е около 90. Най – разпространеният от трите модела у нас е Тойота, като цената й на нашия пазар е около 50 000лв., което е много висока цена за автомобил за нашите стандарти.
След това е Хонда Сивик хибрид – 45 000лв. и Лексуса е на цена от 130 000лв. До няколко години се очаква всички модели на Лексус да се продават и с хибридно задвижване. До колко ще станат актуални в България тепърва ще видим, но ако съдим по сегашното положение, едва ли ще е по – различна ситуацията, тъй като Лексус поддържат висока цена. Можем да се надяваме, че с увеличаващата се конкуренция цените на еко автомобилите ще спаднат и повече хора ще се възползват от тях. Освен това правителството ще бъде принудено да промени част от пътните закони в полза на еко шофьорите и да намали някои от данъците.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *