Историята на скрапът и рециклирането

Историята на дейността, свързана с преработката на метали, е много стара. Може да се смята, че първооснователи на скрапа са древните римляни, които в началото топели бронзови монети и моделирали статуи, които имали много по- високи парични стойности, в сравнение с монетите. По време на войни, когато е нямало средства и суровини, всичко подръчно, с което са разполагали домакинствата, се е преработвало в оръжия. Това е бил единственият начин за създаване на средства за отбрана, особено, ако положението в страната било кризисно. В такива времена естествено добитите суровини са били крайно ограничени и недостатъчни, ето защо се е прибягвало до преработката на металните домакински и земеделски уреди и предмети.

Скрапа и рециклирането в историятаПреди индустриалната революция, макар и не известна все още като скрап, техниката за преработка на суровини от метали, е била вече обичайна практика. Тя е считана за сравнително по- евтина алтернатива пред закупуването на нови уреди. Производството е било много скъп процес, а е било така, тъй като тогава те първа са навлизали механизациите в промишлеността и направата и закупуването на нови уреди са били твърде скъпи процеси.

По време на самата революция на индустрията, а също и по време на голямата криза, производството сравнително поевтинява. Но въпреки това настава икономически спад и скрапът е отново предпочитано решение.

Втората война е пикът в индустрията за преработка на метал. Поради масовите военни действия и финансовите ограничения няма друго решение за добив на суровини, с цел производство на оръжия, освен преработката. Всички останали варианти са били буквално немислими по това време. Рециклирането и скрап дейността придобиват обществен характер.

В тези дейности са вплели дори патриотизъм, за да се стимулира народа. Предприемат се масови рекламни кампании. След войната метало-преработването отново е било стимулирано от икономически мотиви и то най- вече в страни, силно ощетени от войната, където наистина естествено добиваните материали са били дефицит.

В последствие през 70-те години, когато възникват и първите акции за опазване на околната среда, скрапът и рециклирането отново набират скорост. И така, тези две сходни индустрии се развиват на пълни обороти и днес.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *