Има ли разлика между нас и другите страни?

Много започна да се шуми около екологията и нейните цели и идеи. Оттам тръгнаха и всякакви движения, подкрепящите изчезващи животни, растения, привършващите се природни ресурси и като ли че всичко това се завъртя в един омагьосан кръг, а ние се озовахте някак си в средата на всичко това. До няколко години бизнесът няма да е това, което познаваме сега. Много алтернативи на почти всичко, което познаваме се създадоха и докъде ще стигне светът можем само да си представяме.

Като един от най – ефикасните методи за помагане на природата, еколозите обявиха рециклирането. Много хора използват думата, но не всички знаят какво точно значи тя. Всеки ден когато си купувате някои продукт, най – вече такъв за ядене, можете да видите на опаковката знака на рециклиране. Това е процес, при който се преработват вече използвани материали и от тях се „произвеждат” нови, готови за повторна употреба. По този начин се пестят природни ресурси, които до няколко години ще станат ограничени в природата. Чрез метода рециклиране ще се окаже благоприятно влияние върху останалите проблеми, свързани с околната среда.

Основният обект на рециклирането е преработката на определени ресурси. Засега чрез процеса може да се нов живот на материали като стъкло, метали, пластмаса и дори хартия. Най – често използваните суровини за рециклиране са металите. Тъй като някои от тях се добиват изключително трудно, преработката е добър начин те да се запазят за бъдещите поколения. Дори нещо повече, някои от металите поради свойствата си могат да се преработват много пъти. У нас рециклирането като всяко ново нещо, не е нито толкова известно, нито толкова приложимо. Каквото и да си говорим всички ние знает причината, за да не е навлязло толкова на пазара. Парите са истинският проблем, като става въпрос за финансиране на каквото и да е в нашата стрна.  Дори присъединяването ни към Европейския съюз не оказа голямо влияние върху по – бързото внедряване на новите технологии у нас, стана точно обратното. Сега имаме да изпълняваме още повече препоръки, за чието реализиране се изискват големи количества парични средства. Развитите страни от Европейския съюз са напредничави във всяко едно отношение, що се отнася до иновации, свързани с екологията и нейните цели. Правителствата им са се погрижили да отделят достатъчно средства, за да се предотвратят по – сериозни последствия. Например се е стигнало до там, че са въведени по – крайни закони, които да наказват хора, които замърсяват околната среда. Появиха се специални коли, така наречените хибриди, които щадят природата и въздуха. За да стимулират тяхното използване в развитите страни, ако караш такъв вид кола ще имаш сериозни обезпечения, от към данъци и такси. Все пак хората залагат на иновациите и на общата инициатива. И докато в чужбина хората все повече се насочват именно към закупуването на тези коли, то у нас тази идея звучи доста нереално. Има се предвид, че по улиците  можем да видимавтомобили, които отдавна са забравени в повечето страни членки на Европейския съюз, а у нас са често срещано явление. Можем само да чакаме положението в страната ни относно новите идеи и цели, завладели целия свят да се подобри.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *