Еко автомобилите и тяхното развитие

Еко автомобилитеОт няколко години една дума се превърна в болезнена тема за целия свят. И не, не е икономическата криза, а кризата с околната среда и промените, които настъпват в нея. Проблемът ярко изпъкна с появата на озоновата дупка и се задълбочи неочаквано, тъй като обхвана и цялата природа.

Екозащитниците почнаха да умуват как може да се ограничи вредното въздействие и въвлякоха със себе си политиците и всякакви други огранизации. От една страна загрижеността им трогна милиони хора по света да се включат и да подпомогнат каузата, от друга цялата тази еко насоченост излезе изключително скъпо на различните производители. Защо ли? За да вървят в крачка с модата, по – развитите компании изградиха пречиствателни станции и започнаха сами да рециклират отпадъците си. Както сами знаете, се появиха доста пунктове за коли за скрап, които изкупуват старите и ненужни коли, преработват ги и рециклираните материали са готови за повторна употреба.

Едно от решенията, насочени именно в тази насока, идва от производителите на леки коли. Благодарение на тяхната иновативност и креативност на пазара се появиха превозни средства, които са внимателни към околната среда. Те се задвижват чрез комбинация от електроенергия и бензинов двигател. Използваната система е напълно затворена, което от своя страна означава, че не е необходимо колата да бъде зареждана. Когато батериите й се изхабят, започват да се зареждат сами, а през това време колата се задвижва с бензин. По този начин се изхвърлят в околната среда значително по – малко количество вредни емисии, защото и необходимите литри гориво са по – малко в градска обстановка. Друг положителен аспект на тази кола е, че е лесна за използване и поддържане.

Еко колите се радват на одобрението както на еколозите, така и на любителите на високите скорости и дизайна. В развитите страни набират усилено популярност, дори нещо повече изграждат се специални пътища само за тях. Има въведени закони, специално за този вид коли, техните собственици се ползват от различни привилигии. В нашата страна този вид транспорт е крайно ограничен и шофьорите нямат никакви ползи ако се възползват от него. Освен това, цените на тези автомобили са изключително високи и от тях могат да се възползват само хората с по – големи възможности. В САЩ има изградени програми, според които до две – три години всички таксита ще бъдат именно еко. Чрез реализацията на тази идея ще бъдат спестени много разходи – от данъци, гориво и сервиз, като основната задача е да се намалят вредните емисии особено в големите градове.

Първият модел на еко автомобил е изработен от Тойота през 1997 -1998г. като тогава компанията е била иноватор в създаването на продукта. Никой от нейните конкуренти не е взел идеята насериозно, но след около десет години тя била оценена подобаващо след като започнаха природните катаклизми. Именно чрез иновативната си идея Тойота поправи път на нещо гениално и полезно. Най – големите компании трябваше тепърва да инвестират и тестват новите си изобретения. Форд подходи доста хитро и откупи лицензионните права  на хибрида от Тойота и така си спести милиони от проучателска и тестова дейсност. Очаква се Тойота да изобрети автомобил, който ще се задвижва напълно без гориво.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *