Добра идея с лошо развитие

С настъпването на кризата, хората се научиха да измислят най – различни иновативни неща – от изключително безполезни до изумително хитри. Така стана и с бизнеса, сферата постоянно расте и вече можете да чуете за бизнес, които допреди два месеца не е съществувал, а сега се говори само за него. Умните и кадърни хора търсят алтернатива, тъй като се оказа, че само новото е пътят към излизане от затрудненото финансово положение.

Такава е историята и със следната нова идея, която е повече нова за нашата страна, отколкото като цяло. Това са колите за скрап, или по – точно фирмите, които предлагат тази услуга. И преди по нашите земи е имало хора, които са обработвали определени метали, но не толкова масово и не по такъв начин. Самата идея е нова – продаване на старата кола за скрап. Какво е скрап? Има много дълги и всеобхватни определения, но най – просто казано това е отпадък. Тъй като возилата са направени предимно от метали и пластмаса, скрапта представлява именно това. Защо и откъде е дошла тази идея? Причините са няколко. Първо, няма смисъл ако колата ви е стара и вече неизползваема да я държите пред дома или в гаража, всички ще се съгласите с това, може би само вещоманите ще оспорят. Такъв автомобил представлява сериозна вреда за вас и околните. Освен, че е сборище на мръсотия и прах, възможно е и да е спяща бомба, която чака най – глупавата причина и момент, за да избухне. Второ, самата преработка на металите, от които е съставена колата е процес, които носи след себе си доста предимства. Например, рециклирайки ги те стават годни за повторно ползване. Благодарение на свойствата си някои метали могат да се преработват до десетки пъти. Всичко това подпомага най – вече ограничаването на добива и използването на нови суровини от същия вид. Както всички знаем, ние използваме природни ресурси, които малко по малко почват да се изчерпват и е хубаво да помислим за бъдещите поколения. Така че, рециклирането благоприятства и за това. Следващо, но не и на последно място е, че именно чрез преработката на материалите се ограничава и боклукът, хвърлян на сметищата и дори пред домовете ни. Как ли? По елементарен начин. На този метод могат да бъдат подложени засега предимно четири вида материали – стъкло, пластмаса, хартия и метали. Замислете се ако тази идея се разрастне у нас, колко тона битов боклук ще бъде превърнат в нов ресурс за производство. За жалост нашата бедна страна няма достатъчно финансови средства, за да реализира такъв екологичен проект. Дали защото ще струва прекалено скъпо или просто защото усправляващите не мислят, че ще е от полза, можем само да гадаем. Налице са резултатите – хиляди тонове отпадъци красят извънградските райони и не само замърсяват околността, но и оказват пагубно влияние на природата и на нашето здраве. По – голямата част от тази смет ще се разгражда в почвата около сто години, че и по – дълго.

Засега спасение на една част от боклука са именно фирмите за скрап. Те предлагат рециклиране на отдавна излезлите от употреба возила. Чрез преработката на металите ще се спестят не само изходни ресурси, но и допълнителни такива, нужни за реализирането на процеса. Например това са електроенергията, която в днешно време се оказва сравнително скъп ресурс, водата и други. Ако се решите да се отървете от стария автомобил, ще получите и добри пари за нея. Понякога даже се оказва, че по – добре е да продадеш колата си за скрап, отколкото за втора, или както на всички нас ние известно по – скоро десета, употреба.

Идеята е наистина добра, но едва – едва набира скорост у нас. Каква е причината – дали, защото повече хора гледат скиптично на нея или просто не искат да се разделят със старата кола, ще си проличи от проучванията, които тепърва ще се правят.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *