Можете ли да бъдете глобени за събиране на ненужни метали?

Много хора  събират метални отпадъци и ги продават за скрап, за да припечелят малко допълнителни пари. След като предадат своите метали, те започват да събират и чуждите боклуци. Такива могат да бъдат стари тръби, радиатори, части от автомобили и т.н. Но изниква един въпрос, който немалко хора си задават, е, дали не подлежат на глоба за незаконен бизнес.

Има редица начини, по които можете да събирате метален скрап в рамките на закона и подзаконовите актови, като всеки от тях е различен.

Приятели, роднини и съседи: Свържете се с хора, които са ви близки или познавате. Попитайте ги дали нямат излишно желязо за изхвърляне. Ако ви кажат, че имат, можете свободно да го вземете и да го предадете. Това е напълно законен процес, който много хора практикуват.

Строителни обекти: Мнозина смятат, че строителните обекти в техния район могат да бъдат голям източник на скрап, особено мед, който има висока цена. За да вземете и предадете метали от такива места, трябва да имате разрешение от собствениците на имота. В противен случай сте в нарушение.

Разтоварване: Ако отидете на някое сметище във вашия район, можете да видите блъсната стара кола, която всъщност е истинска мина. Въпреки, че технически е незаконно да я вземете (тъй като тя не принадлежи на вас), вие почиствате сметището от боклуци и вероятността някой да ви направи проблеми за това е изключително малка.

Друг популярен метод за събиране на скрап е да обикаляте вашия район постоянно и да проверявате за различни отпадъци. Често хората изхвърлят всякакви видове неизползваеми или повредени метални предмети, които можете да предадете срещу пари. На някои места обаче това е отбелязано като незаконна дейност и трябва да имате разрешение от собственика.

Въпреки, че вероятността да получите глоба за събирането на метали в района е малка, може да се окажете в неприятна ситуация, ако нямате разрешение.  Много хора събират месинг, медни тръби и други отпадъци, за да изкарат допълнителни пари през почивните дни. Но е важно да се знае, че и в това има определени закони, които трябва да се спазват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>