Велосипедите – методът за справяне с трафика в Париж

Трафика в Париж - вземи велосипедКметът на Париж Бертран Делано, който беше избран през 2001 г., е наследил някои от най-лошите задръствания и замърсяване на въздуха. Той реши, че трафикът трябва да бъде намален с 40% до 2020. Първата стъпка е да се инвестира в по-добри транзитни линии  в отдалечените райони, за да бъде гарантирано, че всички в района на Париж имат достъп до високо качество на обществения транспорт. Следващата стъпка е създаването на допълнителни ленти на основните пътни артерии, предназначени за автобуси и велосипеди, като по този начин  се  намали броя на лентите за автомобили.

Друга новаторска идея в Париж беше също така създаването на програма за велосипеди под наем, като в целия град има 20 600 велосипеда в 1450 докинг станции. Те са достъпни най-често чрез плащане с кредитна карта, а ако колелото се използва за по-малко от 30 минути, пътуването е безплатно. Тази идея се оказва изключително популярна и към края на 2009 г. има предприети 63 милиона пътувания.

Към момента кметът Делано работи усилено, за да реализира целта си за намаляване на трафика на превозни средства с 40 % и емисиите на въглерод със същия процент до 2020 година. Популярността на тази програма за велосипед под наем е довела до разширяването и в 30 крайни квартала на Париж и вдъхновява други големи градове като Лондон също да въведат споделянето на колело като метод за справянето със задръстванията.

Разбира се, намаляването на трафика чрез все по-масовата употреба на велосипеди неминуемо довежда до отказването на гражданите от  личния им автомобил, което от своя страна довежда до неговата продажба или до предаването на колите за скрап. Проучвания в Париж показват, че продажбата на автомобили се е увеличила, а също така и даването на стари автомобили за скрап. Важно е да се знае, че по-старите коли използват горивото недостатъчно ефективно и изхвърлят повече вредни емисии във въздуха, отколкото по-съвременните автомобили.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *