Проблемите с боклука в България

waste recyclingВсекидневно ставаме свидетели на ужасяваща гледка – претъпкани боклукчийски кофи или дори обърнати такива красят голяма част от градовете у нас. Минаваме покрай тях с възмущение, а на следващия ден са си пак там, в още по – окаян вид.

В столицата положението е най – трагично. Въпреки, че има наети специално за целта фирми, пак можем да се натъкнем на подобна картина. Освен неприятната гледка, от контейнерите за боклук се носи потресаваща миризма. И всичко това, можете да видите не къде да е, но и в европейска столица. Проблемите с отпадъците няма скоро да бъдат решени. Въпреки, че живеем в 21 век ние все още не можем да се присъединим към развитите страни, които се грижат за този така важен въпрос. В повечето европейски държави се създават и осъществяват редица програми, свързани с опазването на околната страна, в които на преден план се разглежда ефективното управление на битовите отпадъци.

В страни като Германия, Австрия и Швеция думата отпадък неразривно е свързана с процеса рециклиране. Това е метод, при реализирането на който входните материали и суровини се обработват, след което стават годни за ново използване. По този начин се намалява и използването на новодобити ресурси, като част от които са изчерпаеми. И докато в значителна част от европейските държави се възползват от този така полезен за всички нас метод, то в  България ще измине много време докато успеем да се похвалим с положителни и значителни резултати в сферата. Дотогава проблемът с боклука ще става все по – голям, което от своя страна разбира се, ще окаже още по – негативно влияние върху нашето здравословното състояние.

Но нека погледнем „положително” на нещата, посетителите на страната ни ще имат невероятната възможност да видят уникални гледки на няколко метрови купчини боклук на територията на цяла България. Е, да се надяваме, че до 2020 година тя няма да се превърнат в цели монументи.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *