Такса смет и замърсяването на околната среда

Един от главните проблеми на големите градове са битовите отпадъци. Всеки един е минавал покрай контейнер, а последно време се случва така, че те са все препълнени или дори още по – лошо – разпилени. Всичко това се отразява отрицателно върху качеството както на нашето здраве, така и на европейския ни облик.
Еко защитниците последно време се активизираха и поставиха въпроса за ефективното управление на боклука и задълженията не само на физическите лица, но и на юридическите. Последваха редица промени в законодателството. Първата и най – важна промяна беше въвеждането на такса смет. Тя се определя в зависимост от изхвърляните отпадъци от домакинствата или предприятията. Както е редно, таксата за фирмите е по – голяма, тъй като дейността им замърсява повече околната среда. Дори предприятията, които развиват дейността си в сферата на тежката металургия са задължени да рециклират отпадъците си и да използват пречиствателни станции. Разбира се, не всяко дружество може да си позволи такива разходи, но за тези, които поставят здравето и околната среда пред собствените си интереси ще има преференции.
През последните години министерството се опита да наложи разделното изхвърляне на битовите отпадъци. След време се оказа, че ефект от тази идея всъщност няма, тъй като у нас разделно рециклиране почти не се осъществява. Изхвърленият дори разделно боклук не се преработва по никакъв начин, а просто или се транспортира на сметището или се изгаря.
В развитите страни разделното изхвърляне има ефект, защото така се улеснява рециклирането на различните материали – стъкло, пластмаса, метали и хартия. У нас процеса рециклиране се очаква да се развие до 2020г., когато ще трябва да можем да рециклираме минимум 50% от битовите отпадъци. Очаква да се повиши таксата смет, за да може да се реализира проекта. В началото на 2013г. се наложи и нов закон, който задължава всички в сферата на бизнеса да плащат допълнителни такси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>