Рециклиране

Несъмнено най – често споменаваната дума наред с думата екология е рециклиране. С прости думи процесът рециклиране означава преработка на различните отпадъци по специален начин, след който се получава суровина, която се използва за производството на нови продукти. Могат да се рециклират почти всякакви материали – пластмаси, хартия, метали.

Рециклиране на желязо и алуминий

КолиЗаСкрап.com - работницитеЕдин от основните и най – срещаните материали за рециклиране са металите. За целта се изисква специална апаратура, която да извърши процеса. Рециклиране на алуминий. Първата стъпка включва смилането и стопяването на алуминиевите отпадъци. След това  стопеният алуминий се излива във форми, където престоява и се втвърдява. Така металът е готов за следваща употреба. Поради факта, че не се губят качествата на алуминия, той може да бъде рециклиран безкрайно много пъти. Рециклиране на желязо. Често желязните и стоманени отпадъци имат тънък слой калай на повърхността си. Той представлява ценната суровина, която се извлича и продава. Чистото желязо, което остава се подава в пещи, където се претопява. Така то става готова суровина за производството на нови автомобили, техника и др.

Рециклиране на хартия

Друг важен ресурс, който е нужно да рециклираме е хартията. Именно чрез този процес можем да спасим отсичането на хиляди декари гори по цял свят. Първата операция за рециклирането на хартията е тя бъде разделена по видове и качество. След това, хартията по конвейер се пренася до дефибрьор, пълен с вода и специални химикали. По този начин хартията се разлага на фибри като се позволява тя да се раздроби. Следващата операция включва преработването на хартията до гъста каша. След което се филтрира, за да се отстранят и последните неравности и замърсители, като парченца пластмаси, канап и други. Накрая всичко това се пречиства още веднъж. След приключване на пречистването на кашата, тя се сгъстява и готова за производство на хартия. Последната стъпка е отстраняването на багрилата, а ако се изисква произвеждането на  бяла хартия  – тя се избелва чрез химикали. Дотук включените действия са само за създаването на сместа за хартията. Следва подаването й в машините за производство на хартия. Минава се през няколко операции. Получените накрая изсушени листове хартия се навиват на ролки или нарязват до желаните размери и са готови за употреба.

Рециклиране на пластмасови бутилки

За да се рециклират бутилките се разделят по цветове и в зависимост от кода, който ги идентефицира. След като бъдат разделени пластмасите се пресоват и балират. Именно така те се влизат и системите за рециклиране. Там те са подложени на процесите измиване и смилане до късчета. Последните се изсушават и стопяват. От получените стопилки се оформят заготовки, готови за използване или за производство на нови пластмасови продукти.

Кодове на Европейския съюз

Еврокомисията създава система от буквено-цифрени кодове, които служат за разпознаването на материалите, от които са изработени опаковките на продуктите. Именно чрез това се улеснява разпределянето им и следва самото рециклиране. Такива обозначения се използват за най-често срещаните за рециклиране материали като метал, хартия и пластмаси. Изполването на тези обозначения е доброволно и препоръчително, като по този начин се спомага по – бързото им рециклиране. Обикновено тези кодове се употребяват със знака за рециклиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>