Преработката на вторични суровини

Преработка на старите металиОткакто озоновата дупка се появи, природозащитниците се активизираха както никога до сега. Идеята, че природата загива, а заедно с нея и животинския свят стресна целия свят. Започнаха да се появяват всякакви алтернативи, които изглеждат абсурдно. Истината обаче е, че са необходими радикални мерки и инициативи.
Най – доброто решение за момента се оказа процеса рециклиране. Преработката на различни материали спечели най – голяма популярност и определено има ефект. Методът продължава да се развива като целта е по – голям спектър от материали да могат да бъдат преработени.
За момента основните видове отпадъци, които се подлагат на рециклиране са стъкла, метали, хартия и пластмаса. За всеки един материал е необходима определена технология, поради спецификата му. Крайният резултат обаче е един и същ – получава се суровина, която ще бъде използвана многократно. Стъклото, пластмасата и метала преминават през втечняване, пречистване и отново втвърдяване. Интересен факт е, че някои компании преработват отделно пластмасовите бутилки от вода или други напитки от останалата пластмаса. Друг неподозиращ факт е, че когато се преработва хартията, тя се превръща е нишасте. Както може би се досещате, бялата и цветната хартия преминава през химична преработка, за да се получи желания цвят.
Металите са сред най – често преработвания битов отпадък. Всекидневно по целия свят се рециклират тонове метал, защото най – малкото има купища смачкани, катастрофирали или просто стари и ненужни коли, които трябва да бъдат премахнати. Разбира се, също така има метални конструкции, които са ръждясали и не намират приложение никъде, което води до тяхното разрязване и рециклиране.
У нас преработка на вторичните отпадъци почти липсва. Причина за това се явява липсата на средства за осъществяване на идеята. Засега отпадъците дори не се изхвърлят разделно. На бунището отива всичко, а напускането му никога не се случва. Изгарянето на отпадъците също не е алтернатива, тъй като по този начин се замърсява въздуха.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *