От придобивка към пункта за вторичните суровини

Витрина на кока-кола в СофияВече може да станем свидетели на всякакви безобразия, дори и в столицата. Всъщност, учудващо е мястото, на което се разиграва цялата ситуация. Не къде другаде, а на няколко метра от НДК, насред смаяните погледи на десетки свидетели. Няколко младежа са разрушили общинска и частна собственост. Каква е причината, може само да гадаем. Свидетели разказват, че в действията на младежите ясно е личала агресия. „ Какъв беше смисълът от всичкия този вандализъм не мога да си обясня и то по сред бял ден” – коментира свидетел.
След като цялата суматоха е приключила до няколко секунди, остава въпросът какво ще се случи с изпочупените витрини. Единствената възможност е те да бъдат рециклирани. Оказа се, че много от пострадалите от подобни случки витрини и спирки биват предаване за преработка. „ Поради зачестилите инциденти със счупени стъкла не само в София, но и по територията на цялата страна това е най – добрият вариант за оползотворяване на непотребните вече стъкла” – споделя експерт в бранша. Понякога вандалите са толкова агресивни, че дори нанасят сериозни щети и върху желязната конструкция. Често, заедно със стъклата се предава за рециклиране и желязото.
Телефонна кабина на Виваком до ДНКЖалко е, че именно тези витрини и спирки се правят за всички нас, за да се почувстваме повече европейци и за бъдат заместени старите изцяло железни такива. След като не се пазят,а дори напротив напълно умишлено се разрушават ще настъпи момент, в които ще бъдат взети драстични мерки. Дотогава специализираните пунктове ще приемат все повече и повече материал. Добре е, че поне могат да бъдат преработени и използвани отново засегнатите суровини. У нас тепърва навлиза методът рециклиране. В развитите страни той се използва успешно за преработване на вече непотребни материали с една цел – създаване на нови, годни за следващо използване. Засега, на процеса се подлагат пластмаси, метал, хартия и стъкло. Целта е да бъде увеличен броя на материалите, подлагани на преработка.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *