Новата страст на пътя

Авто маняците на пътяПо – запалените авто маниаци знаят, че последен писък на модата в производството на коли сега са еко автомобилите. Те са съчетание както на загрижеността към природата, така и на страстта към високите скорости и безупречния дизайн. Спечелили напълно сърцата на еко застъпниците, еко автомобилите тепърва ще навлизат на голямата сцена. Екологията се превърна не само в наука, но и в начин на живот. Дълбоко притеснени на къде отива планетата и ние заедно с нея, повечето хора решиха напълно да променят живота си именно в тази насока. Причините са няколко, но най – лошото е, че с всяко наше действие ние по някакъв начин вредим на планетата. Прекалено дълго време не обръщахме внимание на нейния зов за помощ и именно затова сега ще трябва да живеем с последствията.
Екологията се отрази върху почти всички сфери – търговия, производство,модата, медицината, образованието, политиката и още много други. Производителите на коли също не останаха поназад в предложенията си как да помогнем на околната среда. Още в далечната 1997 Тойота първа решава да експериментира в ново начинание. Тогава не са били познати до такава степен екологичните проблеми и отначало останалите компании са се осъмнили и даже са се присмяли на идеята. Няколко години по – късно идва и иронията – Тойота е доста напред в иновацията, а конкурентите и се чудят по какъв начин да я настигнат. Тогавашната идея на първенеца е била да направи хибрид – да не се задвижва само от гориво, но и от електроенергия. Ползите са значителни и за природата, и за самите хора. Горивата са природен ресурс, който през последните години значително се намали. Цената му поскъпна, а самото му добиване се превърна в доста опасно начинание. С намаляване на използването му, собственикът ще намали значително разходите си, тъй като необходимото количество за задвижване ще бъде сведено до 1/2 от досегашното. В някои страни има забрана за ползването на стари автомобили и ако не се спрат от движение, шофьорите ще бъдат санкционирани. Това се явява също причина за иновационната идея. Тойота влага милиони в изследването и подобряването на идеята си.
Сега с развиването на екологията и увеличаване на замърсяванията, развитите страни са обърнали сериозно внимание на проблема. Въведени са закони, които подпомагат покупката на еко автомобил. Има значителни облекчения, за хората използващи именно този вид транспорт. В нашата страна нито са чак толкова разпространени, нито пък има специални закони, касаещи тези автомобили. Можем само да се надяваме, че в най – скоро време това ще се промени и ще виждаме все по – вече еко коли по улиците. Най – известните компании вече са представили своите предложения на различни форуми и са пожънали голям успех. Единственият минус на еко автомобилите е скъпата им цена, което затруднява тяхното разпространение, тъй като не всеки може да си ги позволи. След няколко години се очаква тяхната достъпност да се увеличи. Компаниите обещават, че в бъдеще ще произвеждат и други еко превозни средства като автобуси, мотори и дори камиони. Наскоро Тойота обяви, че в момента работи върху създаването на изцяло електрически двигател, така че техните коли да са напълно екологични.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>