Кои са най – екологичните градове в света?

Темата с замърсяванията все повече набира скорост, а рециклирането за щастие все още е ефективно решение. И докато у нас единсвените, при които можете да си занесете ненужните вещи за рециклиране, предимно автомобили са складовете за коли за скрап, то в чужбина рециклирането отдавна е на почит. В някои градове дори преработката е станала задължителна.

Първият град, който се е отдал един вид на екологията е Хелзинки, Финландия. Причината той да е сред най – екологичните градове е, че около 1/3 от града е зает с градинки, паркове и други зелени места, където можете да прекарате един невероятен слетобед, любувайки се на красивата природа. Можете да видите велоалеи навсякъде из града, дори и на най – натоварените улици.Чистотата и опазването на града е приоритет за всички граждани. Интересен факт е, че при бъдещо стройтелство или корекции се обсъжда по какъв начин те ще повлияят на околната среда. Градът е първият в класацията за най – чист въздух и пръв в управление на отпадъците. Една от идеите, която активно се препоръчва е масовото използване на градския транспорт, което значително намалява отделянето на вредни вещества от изгорелите газове. Жителите на града вземат специални часове за обучение за околната среда. Много е важно да бъде създадено екологично мислене в умовете на хората от всички възрасти. На почит са алтернатните източници на електроенергия.

Следващият град е Хонолулу, Хаваи. Столицата на щата Хаваи е най – чистата сред градовете на групата острови и е сред най – чистите градове на планетата. Масово се използват алтернативни източници на електроенергия, има специални системи за намаляване използването на вода и енергия. Има прекрасна природа, които спират дъха на посетителите.

Третият град е Аделаида, Австралия. Столицата на щата южна Австралия е най – чистият град на континента и се слави с близо 30-те си парка и великолепна ботаническа гранина. Като по – горе споменатите градове и този е сред най – чистите в света. Използват се слънчеви батерии, а компаниите рециклират всичките си боклуци. В града е построен първият екологичен шестзвезден хотел, но и единствен на територията на града. Бизнесът също е насочен към опазване на околната среда и фирмите рециклират 86% от отпадъците си.

Четвъртият град в класацията е Минеаполис, Минесота. Той също е сред най – чистите градове на планетата. Управниците са решили да разрешат проблема със замърсения въздух и редицата други екологични пречки като засадят много дръвчета, цветя, да се направят велоалеи. Всички крушки в града са енергоспестяващи, използват се и алтернативни източници на електроенергия. Рециклирането е сред основните приоритети на жителите на града. Бизнесът също подкрепя идеята и преработва голямо количество от изхвърлените отпадъци.

На петата позиция е град Осло, Норвегия. Още през 2003г. градът печели награда за най – активна дейност, насочена към опазване на околната среда. И оттогава винаги е сред първите еко градове и продължава да се развива в този дух. Разбира се, както всеки еко град и Осло е осеян с велоалеи и продължават да се множат. Освен обикновените еко неща, в града можете да видите еко заведения, хотели, транспорт. Определено има какво да научим от еко ориентираните градове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>