Можем ли да превърнем пластмасата отново в петрол?

Както знаете пластмасата е един от материалите, които в развитите страни се рециклират. Суровината представлява важна част от почти всички използвани от нас продукти. Най – често когато се спомене думата пластмаса ние си представяме бутилките минерална вода. Да, със сигурност пластмасата е изключително ценен материал, но проблемът е там, че въпросът с нейното рециклиране остава.

Според някои специалисти материалът е опасен, не само когато е рециклиран. Оказва се, че пластмасовите съдове, с които разполага всяко едно домакинство могат да бъдат вредни за здравето. Жизненият цикъл на суровината оказва голямо влияние върху нашия живот, защото вече сме свикнали с нея и не можем да си представим свят без почти половината вещи, които притежаваме. Но проблемите, създавани от пластмасите не спират до тук. Продуктите, произвеждани именно от тях продължават да нарастват, а отпадъците, в които се превръщат замърсяват все по-вече околната среда. Донякъде решение представлява обработването им, но засега то не е навсякъде еднакво.

Проучванията показват, че за производството на суровината се използва значителен процент петрол, на фона на начина му на потребление. В Япония са изобретили машина, която бързо и лесно може да превърне пластмасата отново в петрол. Технологията е безвредна, защото се използва електрически нагревател за осъществяване на процеса. Въпреки, че Япония е една от държавите, които са увеличили процента си на управление на отпадъците, включително и тези на пластмасовите, те създават още един вариант за справяне с проблема.

У нас, тъй като няма изградени специални депа за обработката на отпадъците, те или отиват на сметището, или се изгарят. При последния вариант обаче се генерира значително количество вредни, а дори и отровни вещества и въглероден диоксид. Изобретението би ни било полезно, защото превръщането в петрол на пластмасовите отпадъци ще намали количеството на въглеродния диоксид и заедно с това ще се получи друга важна суровина. Компанията е произвела няколко машини, които вече се използват на територията на станата и от няколко частни чуждестранни фирми.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *