Какво се случва с вашата кола, след като попадне в пункта?

Повечето от вас са запознати с положителните аспекти от това да предадете колата си за скрап. Като за начало ще разчистите гаража си или помещението, в което сте съхранявали този куп  старо желязо, а в последствие и ще ви се плати за това.

Най – хубавото в цялата процедура е, че няма да губите излишно време и средства, тъй като фирмата ще поеме разноските по извозването на ненужната ви автомобил. В крайна сметка става така, че се отървавате от боклуците си и получавате пари за тях. А какво по – хубаво от това  едновременно и вълка да е сит, и агнето цяло. Замисляли ли сте се,  обаче какво се случва с вашата кола, когато попадне в пункта за преработка? Сега ще ви разкажем за някои от основните етапи, през които преминава вашето возило, след като сте го предали за скрап.

Най – напред  от него се източват всички течности като моторно масло, антифриз, спирачна течност, остатъци от гориво в резервоара и редица други, чрез които е функционирала колата. Тази процедура се извършва прецизно, тъй като тези течности са силно чувствителни и леснозапалими, пък и не се знае за състоянието им и от колко време застояват в превозното средство.

След това се демонтират всички части, които не са амортизирани до толкова, че да са неизползваеми и все още функционират. Колите, които вече не функционират са едни от най – големите източници за употребявани автомобилни части. Ако сте достатъчно съобразителни, можете да свалите тези елементи у  вас, преди да дадете колата за скрап. Препродаването им би ви донесло много по – прилична сума, в сравнение с тази, която бихте получили от фирмата за преработка.

На следващия етап от процедурата се свалят всички неметални елементи като стъкла, гуми, акумулатора и останалите пластмасови части.

След като от колата ви е останала само  металната основа тя се преработва през преса и се шредира. Това е сложен физичен и химичен процес, при който остатъците от колата се надробяват на парчета и се подлагат на магнитна сепарация, за да могат да се разделят   частиците, изградени от черни метали  и тези от цветни. Този операция се базира на отликите в магнитните свойства на различните химични елементи.

Последната процедура, през която преминават остатъците, се нарича индукционен метод. Тук се извършва крайното селектиране на елементите, съставени от метални и неметални суровини.

Преминала през всичко това, вашата кола се извозва до съответните пунктове  за вторична употреба. Там се преработва до състояние, в което да се използва повторно. Ето как цикълът за рециклиране  приключва. Така на автомобила, предаден за скрап му се вдъхва втори живот, под формата на кенчета за бира, например.

Накратко ви обяснихме как непотребното за вас желязо, влиза в употреба за околните. Тази процедура спестява страшно много средства, които държавата дава за добив  на нови суровини и до голяма степен намалява щетите, до които довежда производството им, върху планетата. Освен всичко това, целият този  процес по рециклиране на металните отпадъци трябва да се извършва според утвърдените от ЕС и местната власт стандарти. Тъй като несъобразеното и лекомислено преработване на такива тежки и бавно разграждащи се елементи, би оказало силен неблагоприятен ефект, както за околната среда, така и за хората.

Не лошо да се замислите върху този проблем и неговото разрешение, имайки предвид, че малко или много замърсяването на планетата рефлектира върху нас хората и нашата дейност.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>