Еко автомобилите и тяхното развитие

Еко автомобилитеОт няколко години една дума се превърна в болезнена тема за целия свят. И не, не е икономическата криза, а кризата с околната среда и промените, които настъпват в нея. Проблемът ярко изпъкна с появата на озоновата дупка и се задълбочи неочаквано, тъй като обхвана и цялата природа.

Екозащитниците почнаха да умуват как може да се ограничи вредното въздействие и въвлякоха със себе си политиците и всякакви други огранизации. От една страна загрижеността им трогна милиони хора по света да се включат и да подпомогнат каузата, от друга цялата тази еко насоченост излезе изключително скъпо на различните производители. Защо ли? За да вървят в крачка с модата, по – развитите компании изградиха пречиствателни станции и започнаха сами да рециклират отпадъците си. Както сами знаете, се появиха доста пунктове за коли за скрап, които изкупуват старите и ненужни коли, преработват ги и рециклираните материали са готови за повторна употреба.

Едно от решенията, насочени именно в тази насока, идва от производителите на леки коли. Благодарение на тяхната иновативност и креативност на пазара се появиха превозни средства, които са внимателни към околната среда. Те се задвижват чрез комбинация от електроенергия и бензинов двигател. Използваната система е напълно затворена, което от своя страна означава, че не е необходимо колата да бъде зареждана. Когато батериите й се изхабят, започват да се зареждат сами, а през това време колата се задвижва с бензин. По този начин се изхвърлят в околната среда значително по – малко количество вредни емисии, защото и необходимите литри гориво са по – малко в градска обстановка. Друг положителен аспект на тази кола е, че е лесна за използване и поддържане.

Еко колите се радват на одобрението както на еколозите, така и на любителите на високите скорости и дизайна. В развитите страни набират усилено популярност, дори нещо повече изграждат се специални пътища само за тях. Има въведени закони, специално за този вид коли, техните собственици се ползват от различни привилигии. В нашата страна този вид транспорт е крайно ограничен и шофьорите нямат никакви ползи ако се възползват от него. Освен това, цените на тези автомобили са изключително високи и от тях могат да се възползват само хората с по – големи възможности. В САЩ има изградени програми, според които до две – три години всички таксита ще бъдат именно еко. Чрез реализацията на тази идея ще бъдат спестени много разходи – от данъци, гориво и сервиз, като основната задача е да се намалят вредните емисии особено в големите градове.

Първият модел на еко автомобил е изработен от Тойота през 1997 -1998г. като тогава компанията е била иноватор в създаването на продукта. Никой от нейните конкуренти не е взел идеята насериозно, но след около десет години тя била оценена подобаващо след като започнаха природните катаклизми. Именно чрез иновативната си идея Тойота поправи път на нещо гениално и полезно. Най – големите компании трябваше тепърва да инвестират и тестват новите си изобретения. Форд подходи доста хитро и откупи лицензионните права  на хибрида от Тойота и така си спести милиони от проучателска и тестова дейсност. Очаква се Тойота да изобрети автомобил, който ще се задвижва напълно без гориво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>