Кои се грижи за вторичните суровини в София?

Грижите за вторичните суровиниЗабелязали ли сте, че за всеки възникнал проблем в държавата няма определен виновник. Всеки си прехвърля вината, а в крайна сметка последиците са на лице. Това се отнася и за боклуците в столицата. Уж има фирма, която е поела ангажимента за проблема, но очевидно няма голям ефект.
Още по – трагично е положението с вторичните отпадъци. В страната няма изградена никаква система за управление на отпадъци. 90% от вторичните отпадъци, които се изхвърлят в контейнерите не се рециклират. Какво означава това? С няколко думи всичко, което изхвърляте или заминава на сметището или се изгаря. Каква е ползата? Такава просто липсва. Дори напротив. Задържането на отпадъците по бунищата не води до никакви положителни последици. Има дори създадени такива, които се намират в близост до жилищни райони като квартали, села или малки градове. Хората, които живеят там едва ли искат да дишат ужасяващата миризма на нечии отпадъци.

Свидетели бяхме на не малко митинги и протести на хора, желаещи просто да живеят по – чиста околна среда. Но резултат така и не последва. Причината е, че просто държавата не разполага с необходимите финансови ресурси. В чужбина отдавна са построени специализирани депа, където се обработват отпадъците. Чрез изграждането на такава система значително ще бъдат намалени вредните емисии, изхвърляни в атмосферата, ще бъдат използвани наново рециклираните материали.
Идеята има значителен ефект и върху здравето на хората, но нереализирана, ние губим все повече с всяка минута. Единствените фирми, които се занимават с преработка на вторични суровини са частни, а не държавни. Предимно са свързани с рециклирането на стари коли, което означава, че единсвеният материал, който може да бъде в крайна сметка преработен е металът. За всички останали – стъкла, пластмаса и хартия няма съществуваща система за преработка. Според докладите на Европейския съюз до 2020г. България ще трябва да рециклира поне 50% от отпадъците си, в противен случай ще търпи наказания.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *